Mook Jianpinitnan (derdejaars ULC'er)

Hoe zou jij het type ULC'er omschrijven?

Een ULC'er is iemand die niet zo graag stil zit. De meeste mensen houden zich naast hun studie graag bezig met allerlei sociale en organisatorische activiteiten. Daarnaast

denk ik dat iedere ULC student wel een oprechte interesse in het recht heeft, het zijn dus geen 'ik weet niet wat ik wil studeren dus ik ga rechten doen' types.

Wat voor activiteiten/commissies heb jij allemaal gedaan?

Momenteel zit ik in de Playgroundcommissie en ik heb hiervoor de Skiriuscommissie gedaan. Ik probeer zoveel mogelijk lezingen bij te wonen en deel te nemen aan de uitjes die vanuit Sirius worden georganiseerd. Activiteiten waar ik zelf aan deel heb genomen zijn onder andere het rad van fortuin, Sirius Talent, de Playground 2015, het symposium en wintersportreis 2016 geweest. Daarnaast ben ik momenteel erg aan het uitkijken naar de ouderejaarsstudiereis naar Hong Kong! Naast deze sociale activiteiten heb ik tot nu toe drie modules gevolgd, waar Diplomatiek en Recht mij het meest is bij gebleven.

Wat is het grootste verschil tussen regulier rechten en het ULC?

Aangezien ik een zij-instromer ben, en pas na een half jaar bij het ULC ben gekomen, heb ik het idee dat ik redelijk goed de verschillen kan aanwijzen. Ik denk dat het grootste verschil in de ‘community’ zit. Ik vond de reguliere rechtenstudie erg massaal, waardoor ik veelal het gevoel had dat ik een van de velen was. Bij het ULC spreekt men wel echt van: ‘voor en door studenten’, hoe cliché dat ook mag klinken. Je kent eigenlijk bijna iedereen uit je eigen jaar en vaak ook veel uit andere jaren. Een ander verschil zit naar mijn mening in de motivatie/ambitie. Sommige module inschrijvingen voelen bijna alsof je een kaartje moet kopen voor een festival (na 3 minuten vol), dit is dan weer het andere uiterste.

Wat doe je voor activiteiten naast je studie? Heb je daar veel tijd voor?

Uiteraard de vrij standaard activiteit van iedere student zoals borrelen, net iets te vaak lunchen buiten de deur, Netflixen, sporadisch naar de sportschool, feestjes/festivals en slenteren door Utrecht opzoek naar leuke winkels. Naast deze activiteiten roei zo'n 2 keer per week bij Triton. Ook ben ik vrijwilliger bij U-centraal voor het sociaal juridisch spreekuur.

Men zegt dat het ULC zich meer op de praktijk richt. Klopt dat? Heb je misschien een voorbeeld?

Ik ben van mening dat het ULC zich inderdaad meer richt op de praktijk. Een goed voorbeeld is al de verdiepingsbijeenkomsten. Daar worden vaak onderwerpen behandeld die net buiten het normale curriculum vallen. Ter verduidelijk van bepaalde thema's worden er ook veel uitjes georganiseerd. Zo zijn wij onder andere naar Bird&Bird, Eurojust en de Waterschappen geweest. Daarnaast worden vaak sprekers uit de praktijk uitgenodigd. Zij vertellen doorgaans veel over hun dagelijkse praktijken waardoor een beter beeld van de praktijk wordt verkregen.

Mook-400x267.jpg