Jaar 2: Boris Kik

Waarom heb jij gekozen voor het ULC?


Ik heb voor het ULC gekozen, omdat een kleinschalige opleiding erg bij mij past. Ik vind het fijn wanneer ik de mensen in mijn omgeving goed ken en er geen gespannen of te formele sfeer is. Ik denk dat dit niet alleen de sfeer, maar ook het niveau in de werkgroepen ten goede komt. Daarnaast spraken het verdiepende onderwijs, de modules en de mogelijkheden van excursies en lezingen mij erg aan.


Voldoet het ULC aan je verwachtingen?

Ja, voor 100%. Door de kleinschaligheid kent iedereen elkaar goed en durft iedereen iets bij te dragen aan de werkgroepen. Hierdoor ontstaan regelmatig diepgaande discussies waarbij niemand bang is om iets te zeggen. Daarnaast ben ik heel tevreden over de extra’s die het ULC mij biedt. De rechtenstudie kan soms voor een groot deel bestaan uit dikke boeken lezen, maar dankzij het ULC kom ik vanaf het begin ook regelmatig met de praktijk in aanraking. Het ULC biedt mij de mogelijkheid om regelmatig op excursies en kantoorbezoeken te gaan en lezingen van heel diverse sprekers bij te wonen. Hierdoor krijg ik niet alleen een verdiepend beeld van het recht, maar ook een verbredend beeld.


Welke commissies en excursies heb jij aan deelgenomen en hoe heb je dit ervaren?

Ik ben onder andere in mijn eerste maand aan het ULC mee geweest naar het International Criminal Court (ICC) in Den Haag waar mensen die verdacht worden van hele zware, internationale misdrijven worden berecht. Deze excursie werd georganiseerd door de Inhoudelijke Activiteiten Commissie (IAC) en ik vond het zo leuk dat ik die commissie daarna ook zelf ben gaan doen. Daarnaast ben ik ook al bij meerdere kantoren geweest en ben ik namens de IAC bij alle maandelijkse lezingen geweest. Dit heeft mij gebracht dat ik al een beeld heb van de verschillende kantoren die aan het ULC verbonden zijn en een beter idee heb gekregen van wat men met een rechtenstudie allemaal kan. Naast de IAC heb ik ook de Introductiekampcommissie, Utrechtse Pleitkampioenschappencommissie en de Pleitteamcommissie gedaan. Lekker druk dus, maar wel een hele leuke manier om mij voor het ULC in te zetten!


Hoe ervaar je de verdiepende werkgroepen?

De verdiepende werkgroepen ervaar ik als zeer waardevol en uitdagend en ik denk dat ze een goede toevoeging zijn aan het lage aantal contacturen dat Rechtsgeleerdheid heeft. Wat zo fijn is aan de verdiepende werkgroepen, is dat in die extra twee uur per vak per week, de stof die al in de rest van de week besproken is, niet nogmaals herhaald wordt. De verdiepende werkgroepen gaan echt over onderwerpen buiten het curriculum en meestal heeft iedere week een ander onderwerp. Zo hebben de verdiepende werkgroepen een heel verbredend en verdiepend karakter. We hebben bijvoorbeeld al een cursus mediation gevolgd, zijn we op bezoek bij een kantoor geweest, hebben we onze eigen Grondwet ontworpen en richtten we in een fictief rollenspel onze eigen BV op. Dit zijn erg leuke en vernieuwende activiteiten die normaal gesproken niet in de studie aan bod komen.


Wat voor activiteiten doe je naast je studie en is dit goed te combineren?

Naast het studeren en de commissies die ik bij het ULC doe, werk ik ook twee dagen per week en roei ik bij Triton. Hoewel de dagen soms druk en lang zijn, is dit naar mijn ervaring erg goed te combineren. De rechtenstudie heeft (inclusief het verdiepingsonderwijs) maar weinig contacturen en het is niet ongebruikelijk om een dag in de week vrij te zijn. Als je eenmaal het goede ritme te pakken hebt en weet hoe je moet plannen en werkgroepen, papers en tentamens moet maken, is het echt goed haalbaar om er nog iets bij te doen. Eigenlijk iedereen die ik ken doet dit dan ook, ieder op zijn eigen manier en ik zou het dan ook iedereen aanraden!

unnamed-1.jpg

Onze sponsoren