Jaar 1: Annemijn van der Vegte

Waarom heb jij gekozen voor het ULC?

Op de open dag van de Universiteit Utrecht had ik voor het eerst gehoord over het Utrecht Law College. Eigenlijk was ik gelijk enthousiast over het concept van het ULC: het biedt extra verdieping en verbreding naast de voorgeschreven onderwerpen. Ik ben altijd al een nieuwsgierige leerling geweest en ik zou er hier bij het ULC wat mee kunnen doen. Verder wordt het ULC gekenmerkt door de kleinschaligheid en dit sprak mij ontzettend aan, juist omdat Rechtsgeleerdheid een erg grote studie is. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd waardoor je in een vroeg stadium al kennis maakt met de juridische praktijk. Dit leek mij een goede voorbereiding voor de toekomst.

Hoe heb je de aanmeldingsprocedure ervaren?

Uiteraard vond ik het in eerste instantie ontzettend spannend om mij aan te melden. Ik had mooie cijfers gehaald op middelbare school, maar er zijn altijd mensen die er beter voor staan. Dit heeft me er echter niet van weerhouden mij aan te melden. Ik was ontzettend enthousiast over het ULC en heb dit in mijn motivatiebrief zo goed mogelijk geprobeerd te uiten. Achteraf denk ik dat de motivatiebrief wel het belangrijkste onderdeel vormt van de aanmeldingsprocedure. Op basis hiervan word je, samen met je CV en de aanbeveling van een docent, geselecteerd voor een motivatiegesprek. Ik was ontzettend zenuwachtig voor dit gesprek, maar uiteindelijk was het heel gezellig. Het begrip ‘selectieprocedure’ klinkt misschien heel zwaar, maar dit moet je er vooral niet van weerhouden je aan te melden!

Voldoet het ULC aan je verwachtingen?

In alle eerlijkheid overtreft het ULC mijn verwachtingen. Dit betekent niet dat ik lage verwachtingen van het ULC had, maar het biedt zoveel meer mogelijkheden dan ik in eerste instantie had verwacht. Zo zijn er ontzettend veel extra activiteiten vanuit de studievereniging waar je je voor kan aanmelden. Verder merk ik in de werkgroepen dat iedereen ontzettend gemotiveerd is en dit steekt elkaar aan. Dit leidt tot ontzettend leuke en diepgaande discussies over de stof.

Wat vind je van de kleinschaligheid?

Ieder jaar beginnen er honderd eerstejaars aan het ULC die worden verdeeld over twee studieverenigingen, Sirius en Tilia. Op deze manier kan je een hechte band opbouwen met de andere eerstejaars, maar ook met de rest van de vereniging. Alhoewel dit pas mijn eerste jaar is op de vereniging, heb ik in korte tijd ontzettend veel leuke mensen leren kennen, zowel in de studieruimte als op de borrels. Iedereen staat altijd open voor een babbeltje in de wandelgangen of een kop koffie na de werkgroep. Ik vind het van groot belang dat ik een hechte band heb met mijn studiegenoten, juist omdat je zoveel van elkaar kan leren.

Welke activiteiten die bij het ULC vind jij leuk?

Het ULC biedt zowel inhoudelijke als sociale activiteiten. Juist deze combinatie vind ik ontzettend leuk. Zo is er eens per maand een avondcollege met een aansluitende borrel. Dit leidt tot interessante gesprekken onder het genot van een biertje. Verder beleef ik veel plezier bij het Sirius Pleitteam, waar ik verschillende vaardigheden ontwikkel die van groot belang zijn in de juridische praktijk. Daarnaast worden er kantoorbezoeken georganiseerd naar kantoren door het hele land. Dit is een leuke manier van praktijkoriëntatie en je maakt tevens kennis met verschillende rechtsgebieden.

Wat voor activiteiten doe je naast je studie en is dit goed te combineren?

Naast mijn studie ben ik lid geworden bij een studentenvereniging. Het was voor mij wel een beetje de vraag of dit te combineren viel, maar tot op heden heb ik hier nog geen problemen mee gehad.

unnamed.jpg

Onze sponsoren