Over Sirius

Na de oprichting van het Utrecht Law College werd er vanuit de studenten het idee geopperd om een eigen studievereniging voor het College op te richten. Niet alleen zouden er activiteiten vanuit het docententeam worden georganiseerd, ook was het de bedoeling dat studenten voor elkaar activiteiten zouden organiseren. Op 23 november 2005 was het zover: Studievereniging “Sirius” werd geboren.

Sinds haar oprichting organiseert zij een belangrijk deel van de extra-curriculaire activiteiten die het Utrecht Law College onderscheidt van de reguliere opleiding rechtsgeleerdheid. Het is één van de kerndoelstellingen van het ULC dat studenten zich actief opstellen en zelf een bijdrage leveren aan de vormgeving van hun opleiding. Het enthousiasme en de ambitie van de studenten maken het Law College en Sirius tot het succes dat zij is.

In de afgelopen jaren zijn tal van geslaagde initiatieven ontplooid. Enkele voorbeelden hiervan zijn de studiereizen naar Londen, Hong Kong, Sri Lanka en New York, het jaarlijkse symposium, het maandblad Oprecht, een praktijkdag waar studenten konden kennismaken met alle juridische instanties van Nederland, talrijke gastcolleges en, niet onbelangrijk, sociale activiteiten als een maandelijkse borrel en het introductiekamp voor eerstejaars studenten.

Uitgangspunt binnen Sirius én het ULC is dat er altijd ruimte wordt gegeven aan nieuwe ideeën van studenten. Zo blijft de studievereniging zich ontwikkelen naar de wensen en behoeften van alle studenten. Binnen Sirius hebben we een groot aantal commissies die in deze wensen en behoeften kunnen voorzien, bijvoorbeeld:


Berlijnreiscomissie:

Deze commissie met zes eerstejaars organiseert elk jaar zelf een studiereis naar Berlijn voor alle studenten van het eerste jaar! In deze week doen zij tal van inhoudelijke en juridische activiteiten.. Daarnaast is er natuurlijk ook tijd voor sociale activiteiten. Doel van de reis is inhoudelijke verdieping, maar zeker ook het versterken van het groepsgevoel.

LoCoSummertime.jpg

Activiteitencommissie:

De Activiteitencommissie verzorgt, zoals de naam al doet vermoeden, alle sociale activiteiten binnen Sirius. Dit zijn bijvoorbeeld de borrels, waar je met elkaar onder het genot van een drankje een gesprek kunt voeren, maar ook de andere grote sociale evenementen. Zo hebben in het verleden onder andere de ULC-cafés en het Sirius Summertime-feest grote successen geboekt! Een ander groot evenement is het Sirius Dies Gala dat traditioneel op de verjaardag van Sirius georganiseerd wordt op een bijzondere locatie. Ook op sportief gebied blijft Sirius niet achter en organiseert de Activiteitencommissie het Sirius hockeytoernooi.Introkampcommissie:

Hoe kun je beter het jaar beginnen dan met een introductiekamp? Alle eerstejaars gaan voor het begin van het collegejaar een weekend op kamp om elkaar, ouderejaars en Sirius beter te leren kennen aan de hand van diverse leuke activiteiten!

Introkamp.jpgLezing_Jan_Vlug_023_kopie.jpg

Inhoudelijke Activiteiten Commissie:

Wat is een studievereniging zonder inhoudelijke activiteiten? Sirius gaat natuurlijk een stap verder hierin en organiseert derhalve gastcolleges van indrukwekkende sprekers en bezoeken aan instellingen waar normaal niemand komt. Kortom: deze commissie zorgt ervoor dat de doelstelling van Sirius wordt waargemaakt. Hier vind je dus echt de verdieping van het recht! De activiteiten kunnen variëren van een excursie naar de gevangenis, een TBS-kliniek of de Hoge Raad in Den Haag tot een lezing van Mr. Frank Visser (de voormalige Rijdende Rechter) of een lezing over witteboordencriminaliteit. Deze activiteiten vinden doorgaans in de avonduren in Utrecht plaats en zijn erg populair.

Naast bovengenoemde commissies hebben we onder andere ook een Culturele Activiteiten Commissie, een Symposiumcommissie en een commissie die jaarlijks de skireis (Skirius) organiseert. Een volledig overzicht van alle commissies en meer informatie kun je hier vinden.

Onze sponsoren