Feiten & fabels

Wat is het ULC? Hieronder staan een aantal fabels en feiten om je een beter beeld te geven van deze studie.

Om bij het ULC binnen te komen, moet je minstens Cum Laude slagen!

Fabel! Om het ULC binnen te komen moet je een doorzetter zijn en echt voor je studie rechten willen gaan. Dit blijkt niet alleen maar uit je cijferlijst van de middelbare school. Een mooie lijst kan natuurlijk helpen om aan te tonen dat je keihard kunt werken, maar dat is niet het enige wat voor je pleit. Doe dingen, beoefen hobby’s, werk, zorg dat je je woordje klaar hebt. Je hoeft echt niet Cum Laude te slagen of bizarre dingen gedaan te hebben om binnen te komen bij het ULC. Gemotiveerd zijn is het allerbelangrijkst en er zijn vele manieren om aan te tonen dat je die eigenschap absoluut bezit. Bovendien is het heel belangrijk dat je goed kunt uitleggen waarom je voor de studie rechtsgeleerdheid (en meer in het bijzonder het ULC) kiest. Een duidelijke motivatie van je keuze is ook een belangrijke factor in het ‘binnen komen’ bij het ULC.

Het ULC is een andere opleiding dan rechtsgeleerdheid.

Veel mensen denken dat je aan het ULC andere dingen leert dan bij de ‘gewone’ opleiding rechtsgeleerdheid in Utrecht. Dit is niet waar. Je volgt precies dezelfde vakken en maakt dezelfde tentamens. Wat wel anders is, is dat je verdieping zoekt tijdens je studie. Dit kan natuurlijk ook bij de ‘gewone’ opleiding rechtsgeleerdheid, maar bij het ULC wordt deze verdieping je standaard aangeboden. Studievereniging Sirius, helemaal gerund door ULC’ers, organiseert van alles, van inhoudelijke tot sociale activiteiten. Het is de bedoeling dat je ook zelf dingen onderneemt en organiseert. Er worden bijvoorbeeld modules (reeksen lezingen) georganiseerd, zodat je over bepaalde onderwerpen meer kunt leren. Hier zijn geen tentamens aan verbonden. Ook worden vele excursies, reizen en bijvoorbeeld extra pleittrainingen georganiseerd. Allemaal door ULC’ers zelf dus! Als je het ULC succesvol hebt afgerond ontvang je naast een bachelordiploma in rechtsgeleerdheid ook een speciaal certificaat ter bevestiging van je afronding van het Utrecht Law College.

Het ULC is een Engelstalige opleiding.

Dit is wederom een fabel. Vanwege de naam denken veel mensen dat het Law College een Engelstalige opleiding is, iets soortgelijks aan het University College. Dit is niet waar, je studeert aan het ULC gewoon Nederlands recht (in het Nederlands).

Op het ULC zitten alleen maar mensen die hele hoge cijfers willen halen.

Of dit een feit of een fabel is, is niet echt te zeggen. Gemiddeld halen ULC’ers nou eenmaal hoge cijfers, maar bij de killertentamens hebben ook ULC’ers het moeilijk en worden er vele uurtjes in de bibliotheek doorgebracht. Het studeren gaat echt niet vanzelf. Er zijn ook gewoon ULC’ers die een keer een vak niet halen en dan word je niet meteen ont-ULC’d. Als je echter walgt van hoge cijfers en een echt zesjespersoon bent, is het ULC wellicht niet de plek voor jou. Bovendien ligt bij het ULC niet alleen de nadruk op goede cijfers, maar is het ook belangrijk dat je op andere manieren alles uit jezelf en je studie wilt halen. Zoals hierboven naar voren is gekomen, gaat het hierbij ook om het deelnemen aan of organiseren van activiteiten naast je studie.

Het ULC is een sekte, ULC’ers gaan alleen maar met elkaar om.

Misschien zitten we nog in de ontkenningsfase, maar wij beschouwen het ULC echt niet als sekte! Je studeert met elkaar, maar hebt nog genoeg vrije tijd over om andere mensen te leren kennen, zoals bij een sport- of studentenvereniging. Je maakt oprecht vrienden voor het leven aan het ULC (dit gaat ook sneller dan bij de reguliere opleiding rechten, omdat je elkaar simpelweg ook heel veel buiten de werkgroepen ziet door de extra activiteiten), maar iedereen heeft ook zijn eigen niet-ULC vrienden. ULC’ers gaan ook gewoon om met andere rechtenstudenten, je doet immers allemaal dezelfde studie, met dezelfde moeilijke tentamens om over te praten en om elkaar mee te helpen.


Onze sponsoren