e-Module Uitdagingen voor de Democratische Rechtsstaat

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Bestuur XV
Vanaf
23 apr. 2020
Tot
28 mei 2020
Locatie
Online

e-Module Uitdagingen voor de Democratische Rechtsstaat

Beste Sirii,

Enkele weken geleden gaven we al aan op zoek te zijn naar een manier om modules te kunnen blijven aanbieden. Verschillende groepjes zijn al bezig om de modules die ze aan het opzetten waren, te transformeren in heuse technologische hoogstandjes. Om het (hopelijk korte) tijdperk van de elektronische modules in te luiden heb ik voor jullie een “e-module” opgezet, waarin verschillende uitdagingen voor de moderne democratische rechtsstaat worden belicht. Iedere “bijeenkomst” bestaat uit één of meerdere video’s, variërend van lezingen, TedTalks tot radiofragmenten. De module ziet er als volgt uit:

 

Bijeenkomst 1: Introductie; de stand van zaken in Nederland

De situatie in Nederland wordt onder de loep genomen. Er wordt gekeken waar de knelpunten zitten. Moet Nederland democratischer?

Bijeenkomst 2: Verhoudingen en het democratisch debat

Hier wordt gekeken naar de manier waarop men moet omgaan met de verhouding tussen de meerderheid en de minderheid. Daarnaast krijgen de deelnemers een spoedcursus in het voeren van het democratisch debat.

Bijeenkomst 3: Verdeling van middelen en macht 1

In deze bijeenkomst wordt de vraag opgeworpen hoe een democratische rechtsstaat om moet gaan met verdelingsvraagstukken. In het bijzonder; wie heeft het recht op water? Hoe verhoudt de mens en de staat zich hierin tot de natuur? Ook wordt er gekeken naar de verdeling van macht tussen verschillende maatschappelijke actoren.

Bijeenkomst 4: Verdeling van middelen en macht 2

We gaan nog even door over het verdelen van middelen. Hoe kunnen we dat doen? Is een universeel basisinkomen misschien een idee?

Bijeenkomst 5: Vertrouwen in de rechtspraak

Als één van de drie staatsmachten is de rechtspraak zeer belangrijk, maar hoe staat het ervoor? Vertrouwen we de rechters nog wel?

Bijeenkomst 6: Uitgedaagd door technologie

In deze laatste bijeenkomst verschuift de blik naar de toekomst. Hoe gaat men om met technologische ontwikkelingen? Waar moeten we goed op blijven letten?

 

Iedere bijeenkomst wordt per week op Scalable Learning geplaatst. De deelnemers hebben een week de tijd om de video(‘s) te bekijken en te voldoen aan de aanwezigheidsplicht.

Aanmelden kan vanaf maandag aanstaande, 12:00 uur. Na aanmelding ontvangen de deelnemers meer informatie over de precieze gang van zaken bij deze module. Let op, ook voor deze module geldt: vol=vol.

Hartelijke groet,

Koen

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien