e-Module Politiek

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Vanaf
14 mei 2020
Tot
18 jun. 2020
Locatie
Online

e-Module Politiek

Module politiek

Een nieuwe coronaproof module! Dit keer niet over de klassieke rechtsgeleerdheid thema’s, maar over een andere zaak die ons dagelijks meer dan ooit raakt: politiek. In deze module maken we een tocht door verschillende aspecten van de politiek. Ter sprake komt een stukje geschiedenis, twee hedendaagse politieke topics en de politieke praktijk. Bij de bijeenkomsten komen relevante mensen met ervaring in de politiek of in de wetenschap in een liveverbinding vertellen over diverse politieke onderwerpen. In deze module kan je al je politieke interesses kwijt en vragen beantwoord zien krijgen.

Politieke filosofie (14 mei)

In deze bijeenkomst komt Rutger Claassen, hoogleraar politieke filosofie aan de UU, een filosofische blik geven op de politiek. Deze bijeenkomst staat in het teken van filosofen die van grote invloed zijn geweest op de politiek en het maatschappelijk denken. 

De politieke praktijk I: Lobby (week 21)

Een kant van de politiek die soms onderbelicht blijft door haar karakter is de lobbypraktijk. Ondanks het feit dat zij ook in Nederland veel invloed heeft, blijft dit een grijs gebied waar de burger niet veel van meekrijgt. Voor deze avond staat op dit moment nog geen spreker vast, maar dit zal iemand zijn die zelf actief is geweest in de lobbypraktijk. Zij zal vertellen wat lobbyen inhoudt, hoe een dag in het leven van een lobbyist eruitziet en hoeveel invloed lobbygroepen daadwerkelijk op politieke besluitvorming hebben.

Politieke topics I: noodverordening corona (28 mei)

De politiek heeft sinds corona een duidelijk invloed op ons leven. Via noodverordeningen worden ons maatregelen opgelegd, maar er komt steeds meer kritiek op het gebruik van noodverordeningen als juridisch middel voor de maatregelen. Hoe verhouden recht en politieke keuzes zich tegenover elkaar?

De politieke praktijk II: Tweede Kamer (4 juni)

Op de vierde avond gaan willen wij dieper duiken in de Nederlandse politieke praktijk. Hierbij zal oud-Tweede Kamer lid Zihni Özdil van Groenlinks ons meer vertellen over het leven als een parlementariër. Özdil is in 2019 opgestapt uit de Tweede Kamer toen hij een geschil kreeg met Jesse Klaver over het sociaal leenstelsel. De format van deze avond zal iets anders zijn dan normaal. Dit zal namelijk in de vorm van een Q&A plaats gaan vinden. 

Politieke topics II: rechters op de stoel van de politiek (11/18 juni)

Urgenda en de stikstofuitspraak hebben gezorgd voor de nodige ophef in de maatschappij en de juridische wereld. Een gedeelte van de politiek spreekt van een ‘dikastrocratie’, een rechtersheerschappij. De Tweede Kamer heeft een hoorzitting gehouden met verschillende experts uit binnen- en buitenland om zich te laten informeren over de al dan niet toegenomen macht van de rechters. Een van de genodigden was onze eigen hoogleraar staatsrecht Jerfi Uzman, die ons deze module bijeenkomst over dit onderwerp meer komt vertellen.

De politieke praktijk III: gemeenteraad (10/17 juni)

Op deze avond zal welbekend oud-bestuurslid van Sirius, Eva Oosters ons haar visie geven op het leven als gemeenteraadslid van Utrecht. Eva zit sinds 2018 in de gemeenteraad van Utrecht. Zij zal ons deze avond meer vertellen over het reilen en zeilen van een gemeenteraadslid.

De inschrijvingen zullen aanstaande maandag om 12:00u opengaan en aanstaande woensdag om dezelfde tijd sluiten. Ook bij deze module geldt: vol=vol.

Liefs,

David Kramer & Laurens Dijkema

 

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien