Caleidoscoop van de Rechtsgeschiedenis

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Vanaf
12 mrt. 2020
Tot
23 mrt. 2020
Locatie
Janskerkhof 2-3

Caleidoscoop van de Rechtsgeschiedenis

Module: Caleidoscoop van de Rechtsgeschiedenis

Er staat weer een nieuwe module voor de deur. Deze keer zal het niet gaan over het huidige Nederlandse recht, maar over recht in andere culturen. In zes lezingen reizen we af naar diverse periodes in de geschiedenis en bekijken we hoe het recht een rol speelde in die tijd. Daarnaast zal af en toe een koppeling gemaakt worden met ons huidige rechtssysteem.

Lezing 1 – 12 maart– De Romeinen

In deze lezing hoopt Jop Spruit, emeritus hoogleraar Romeins recht en Nederlandse rechtsgeschiedenis, ons iets te vertellen over het Romeinse recht. Na een korte bespreking van het recht an sich zullen we ook een Romeinse tekst bekijken.

Lezing 2 – 19 maart – Het Oude Egypte 

In deze lezing zal het oude Egypte centraal staan. Wat voor rechtssysteem had het land? Wie maakte de wetten? Wie sprak er recht? Welke rol hadden de goden hierin? Op deze vragen hoopt Huub Pragt, een egyptoloog, antwoord te geven.

Lezing 3 – 26 maart – Recht en de bijbel 

De derde bijeenkomst zal in het teken staan van recht bij het volk Israël onder het oude testament (voor Christus). Wat was de precieze inhoud van de Mozaïsche wetten? En wat kunnen wij daar van leren? Hebben wij soortgelijke wetten? W.A. Zondag was eerst hoogleraar Arbeidsrecht in Groningen en is nu dominee. Hij zal ons meer over het recht in de Bijbel gaan vertellen.

Lezing 4 – 2 april – Recht en de Islam 

Deze lezing zal gaan over het recht de Islam. Hierbij zal gekeken worden naar het recht zoals dat in de koran opgeschreven staat, maar zal ook naar de huidige islamitische landen en hun recht gekeken worden. De spreker voor deze avond is Arshad Muradin. 

Lezing 5 – 9 april – De Middeleeuwen

Bijeenkomst 5 zal in het teken staan van de Middeleeuwen. Dr. K.J. Heidecker, universitair docent middeleeuwse geschiedenis, zal ons meer vertellen over het recht uit die tijd. Waren er bijvoorbeeld privileges voor de adel? En wie sprak er recht?

Bijeenkomst 6 – 23 april – Recht in WOII 

Welk recht gold er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? Werd er nog recht gesproken en zo ja door wie? Hebben Nederlandse rechters gesjoemeld om zo verzet te plegen tegenover de Duitsers? Deze vragen zullen centraal staan in de laatste bijeenkomst. De spreker is Corjo Jansen. Hij is hoogleraar in de rechtsgeschiedenis en in het Burgerlijk recht aan de Radboud universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar in het Romeinse recht aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast heeft een boek geschreven over het recht in de Tweede Wereldoorlog.

Let op: elke bijeenkomst zal van 19:15 - 21:00 zijn, de lokalen zullen tijdig bekend worden gemaakt. 

Let op: om je modulecertificaat te behalen dien je vijf van de zes bijeenkomsten aanwezig te zijn en tijdig de enquête in te vullen, dit is je eigen verantwoordelijkheid! 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien